iconJuurdepääsetavus
Maksuseaduste kommentaaride kogumik 2023 tellimine Esitan tellimuse

FIE-l on aeg maksude optimeerimisele mõelda

FIE-l on aeg maksude optimeerimisele mõelda

Kopeeri viide

Riin Pajula (Arvestusabi OÜ ettevõtluskonsultant) tutvustab Äripäevas FIE erikonto kasutamise võimalusi.

Hiljemalt aasta viimastel kuudel peaks FIE planeerima oma raha säästmise ja maksude optimeerimise võimalusi. Kui FIE ettevõtluse aastakasum paistab kujunevat suuremaks kui isiklike kulude katmiseks tarvis, ning ettevõtluse arendamiseks oleks järgnevatel aastatel tarvis suuremaid väljaminekuid teha, on õige aeg paigutada osa raha FIE erikontole. FIE erikonto avamise ja kasutamise eesmärgiks on ettevõtlustulude kogumine investeeringute tarbeks ning maksukohustuste edasilükkamine. Tulumaksuseaduse kohaselt võib FIE avada ühe erikonto, millel oleva summa kasv maksustamisperioodil arvatakse maha sama perioodi ettevõtlustulust ja kahanemine maksustamisperioodil liidetakse sama perioodi ettevõtlustulule.

Ega FIE ettevõtlustulud ei peagi seejuures tingimata kõigepealt laekuma FIE n-ö tavakontole. FIE võib ka kliendile esitatava arve peale kohe erikonto numbri kirjutada, et klient arve otse erikontole tasuks. Et nii-öelda tavakontole tasuma harjunud püsiklient ei eksiks, võiks arve esitamisel sellele tema tähelepanu juhtida. Kuna erikonto avatakse eelkõige rahakogumise eesmärgil, võiks krediidiasutuses valida kogumiseks sobivama kogumiskonto, millel raha hoidmise eest makstakse kõrgemat intressi.

Tulumaksuseaduse § 36 lg 8 kohaselt loetakse krediidiasutuse poolt makstud intressid raha hoiustamise eest erikonto omaniku ettevõtlustuluks. FIE ettevõtlustulu deklaratsioonil (vorm E) kajastatakse erikonto saldo muutus tabelis 2. Samasse tabelisse kantakse ka erikonto number; konto aastavahetuse seisu on maksuametil õigus pangast kontrollida. Loe täpsemalt: http://www.aripaev.ee/3410/rubr_artiklid_341008.html EML juhib tähelepanu, et TuMS § 36 lg 7 p 2 kohaselt peab ettevõtlustuluna arvestatud summad ja seoses ettevõtlusega seaduse alusel saadud toetused kandma erikontole kümne tööpäeva jooksul, alates laekumisest.

Vt ka MTA koostatud FIE infomappi (pdf fail): http://www.emta.ee/doc.php?4507