iconJuurdepääsetavus
Maksuseaduste kommentaaride kogumik 2023 tellimine Esitan tellimuse

Tõstame aktsiise, rong on läinud

Tõstame aktsiise, rong on läinud

Kopeeri viide

Äripäev kirjutab juhtkirjas, et Eestis ei tule euro enne kolme-nelja aastat, sest pole näha, et inflatsioon alaneks nõutud tasemele. Valitsuse maksumeede - lükata kütuse-, alkoholi- ja tubakaaktsiisi määrade tõus edasi - pole andnud samuti inflatsiooni pidurdavat tulemust.

Äripäev teeb ettepaneku tõsta aktsiisimäärad juba järgmisel aastal Euroopa Liidu nõutud tasemele - pole lugu, kui 2007. ja 2008. aastal inflatsioon veelgi kiireneks, ent see-eest oleks nii umbes 2010.

aastaks inflatsioon euro tulekuks trimmis. Äripäev on järjekindlalt olnud õhukese riigi ja madalamate maksumäärade poolt, seega võib meie üleskutse aktsiise tõsta tunduda kohatu. See pole siiski nii. Oleme toetanud maksude ümbermängimist otseste maksude - tulu-, sotsiaal-, töötuskindlustuse maks - pealt kaudsetele tarbimismaksudele nagu aktsiisid ja käibemaks.

See põhimõte soodustab rohkem teenimist ja jätab kulutamise otsused rohkem inimesele endale. Äärmuslikul juhul tähendaks see kaotada tulumaks üldse ja tõsta aktsiise ja käibemaksu. Loe täpsemalt: http://www.aripaev.ee/3427/arv_juhtkiri.html EML on järjekindlalt olnud seisukohal, et aktsiisimäärade seaduses sätestatust kiirem tõstmine on vastuolus põhiseaduse aluspõhimõtte – õiguskindlusega. Loe EML esindajate artiklit Äripäevas „Tants tubakaaktsiisi ümber“.

Vt ka EML poolt õiguskantslerile tehtud avaldust: http://www.maksumaksjad.ee/modules/AMS/article.php?storyid=8 Vt ka õiguskantsleri vastust: http://www.maksumaksjad.ee/modules/dms/file_retrieve.php?function=view&obj_id=199