iconJuurdepääsetavus
Maksuseaduste kommentaaride kogumik 2023 tellimine Esitan tellimuse

Muudatused mittetulundusühingute tulumaksusoodustuste taotlemisel

Muudatused mittetulundusühingute tulumaksusoodustuste taotlemisel

Kopeeri viide
Rubriik: MTA

Alates 1. jaanuarist 2007.a muutusid nõuded mittetulundusühingutele ja sihtasutustele, kes soovivad taotleda enda kandmist tulumaksusoodustusega mittetulundusühingute ja sihtasutuste nimekirja.

Olulisemaks muudatuseks on see, et nimekirja kantakse ainult ühingud, mis tegutsevad avalikes huvides, st mitte kitsa ringi isikute vaid kogu ühiskonna huvides ning see tegevus peab olema heategevuslik. Üldjuhul seisneb see teatud ise mittetoimetulevate sihtrühmade toetamises, pakkudes näiteks kaupu ning teenuseid peamiselt tasuta või toetades neid isikuid muul viisil. Samuti muutusid nõuded vara jagamisele ühingu lõpetamisel.

Nimekirja saamise tingimuseks on vara üleandmine teisele tulumaksusoodustusega mittetulundusühingule või sihtasutusele või avalik-õiguslikule juriidilisele isikule sh riigile ja kohalikule omavalitsusüksusele. Ühing ei või tegeleda asutaja või annetaja kauba või teenuse reklaamimisega ja ei või olla kutseorganisatsioon, ettevõtluse toetamise organisatsioon, ametiühing või poliitiline ühendus. Muutusid ka nimekirja kandmise taotluse esitamise tähtajad ja taotluse vorm TMIN. Taotlusi nimekirja kandmiseks alates 1.

juulist .2007.a võetakse vastu Maksu- ja Tolliameti piirkondlikes keskustes kuni 1.veebruarini 2007.a senise 1.mai asemel. Tulenevalt uuest tulumaksuseaduse § 11 redaktsioonist vaadatakse Maksu- ja Tolliametis läbi ka juba nimekirjas olevate ühingute vastavus uutele muudetud nõuetele. Kui ühing ei vasta neile nõuetele 1.juuliks 2007.a lülitatakse ühing alates 01.07.2008. a nimekirjast välja.

Muudatuste sisuga ja uute nõuetega saab täpsemalt tutvuda Maksu- ja Tolliameti koduleheküljel www.emta.ee . Loe pressiteadet: http://www.emta.ee/?id=4875 Annetustega seotud maksusoodustustest on pikemalt kirjutatud ka EML ajakirja MaksuMaksja 2006. aasta aprilli, juuni/juuli ja detsembri väljaannetes.