iconJuurdepääsetavus
Maksuseaduste kommentaaride kogumik 2023 tellimine Esitan tellimuse

Ühistuid ähvardab tulumaks

Ühistuid ähvardab tulumaks

Kopeeri viide

Mariliis Pinn kirjutab Äripäevas, et väljaehitatud katusekorruse või lisakorruse korterimüügist või üürist saadud tulu toob korteriomanikule tulumaksu.

"Küsimust reguleerib tulumaksuseadus," selgitab advokaadibüroo Tehver & Partnerid vandeadvokaat Kristina Uuetoa-Tepper. Tema hinnangul oleneb kortermaja külmast pööningust välja ehitatud katusekorruse või hoonele rajatud lisakorruse müümisest või üürimisest saadava tulu maksukohustus sellest, kes on välja üüritava või müüdava katusekorruse omanik ja saab tulu: kas ühistu või korteriomandite omanikud. Uuetoa-Tepperi kinnitusel ei pea korteriühistu saadavalt üürilt või müügihinnalt tulumaksu maksma, korteriomanikud seevastu peavad.

Maksu- ja tolliameti äriühingute konsultant Marge Bötker toob välja, et korteriühistu koosneb ju omandi omanikest. Seega ei ole saadav tulu lihtsalt ühistu tulu, vaid ka elanike tulu. Korteriomanikud peavad maksma mõttelise osa eest võõrandamisest saadud tulust. Kui aga võõrandab ühistu, siis ei pea.

"Ma kaldun arvama, et tuleb maksustada, kui tekib eraisikute tulu," arutleb Bötker. Loe täpsemalt: http://www.ap3.ee/Default2.aspx?ArticleID=f0f15aac-35b2-4727-9595-36b6093a7724