iconJuurdepääsetavus
Maksuseaduste kommentaaride kogumik 2023 tellimine Esitan tellimuse

Rahvaesindajad, rehepapid või moosivargad?

Rahvaesindajad, rehepapid või moosivargad?

Kopeeri viide

Juhan Telgmaa, endine riigikogu liige, kirjutab Postimehes Riigikogu liikmete kuluhüvitiste teemal. Me tahame, et meil oleks soliidne ja usaldusväärne rahvaesindus. Tahame olla uhked oma parlamendi üle. Tahame, et väljavalitud oleks aatemehed, kes teeksid oma tööd pühendunult ja kutsumusest.

Tahame, et nad saaks seda teha vabana igapäeva pisimuredest.

Just sellistele on kehtestatud palk, mis pole just tippkülluslik, kuid millega saab väga lahedalt ära elada. Kelle kutsumuseks on teenida suurt raha, teha muusikat, kirjutada raamatuid, olla pullimees või tola, ärgu kandideerigu või loobugu mandaadist, et elada endale meelepärast elu. Riigikogu liige on valitud rahvaesindaja, mitte palgatud töövõtja. See on põhjenduseks mõningatele eriõigustele, mida teistel kodanikel ei ole.

Ja seetõttu peab tema staatuse määratlema eriseadus. Seesama, mille eelnõu praegu üldsust pahandab. Ja mitte üleüldse, vaid üks tema pügalaist. Mõistagi on tegemist riigikogu liikme tööga seotud kulude hüvitamisega.

Aatemeestest riigikogulastele ja ühiskonnale on eelnõus pakutav mõõdutundetu ja teostamine lausa rehepaplik. Loe täpsemalt: http://www.postimees.ee/060607/esileht/arvamus/264750.php Loe ka: „Riigikogu kuluhüvitiste teema ajakirjanduses“ Loe ka: „Riigikogu kuluhüvitiste teema kajastus raadios ja teles“ Loe EML pressiteadet: „Kavandatav Riigikogu liikmete uus kuluhüvitiste kord tuleb laiendada kõikidele maksumaksjatele“ Vaata EML pöördumist Riigikogu poole