iconJuurdepääsetavus
Maksuseaduste kommentaaride kogumik 2023 tellimine Esitan tellimuse

Novembri MaksuMaksjas „refivahetuskuu“

Novembri MaksuMaksjas „refivahetuskuu“

Kopeeri viide
Rubriik: EML

Sügise viimane ajakirjanumber ei saa loomulikult kirjutada millestki muust kui valitsuse vahetumisest ja maksupoliitika muutumisest.

Enne uue valitsuse maksupoliitika lahkamist toob MaksuMaksja lugejateni kokkuvõtte, milline oli Eesti maksupoliitika Reformierakonna võimu ajal. Kõige rohkem iseloomustab Reformierakonna-aegset maksupoliitikat maksusoodustuste kärpimine. Nende viimase aja „töövõitudeks“ on aga maksumaksjate halduskoormuse kasvu ja privaatsuse vähendamist kaasa toonud seadusemuudatused, mida EML tugevalt kritiseeris — käibedeklaratsiooni lisa (KMD INF), ametiautode käibemaksupiirang, sõidupäeviku nõue isikliku sõiduauto hüvitise maksmisel, käibemaksu tagastamise tähtaja pikendamine, maksuandmete avalikustamine. Mõni muudatus on meile põhimõtteliselt vastuvõetamatu, mõni oli vildakalt ellu viidud või ebasoovitavate kõrvalmõjudega.

Nagu juba eelmiste valitsuste koostamisel sai kombeks, on ka nüüdsel koalitsioonilepingul kaks osa — tekstiosa ja Exceli tabel arvutustega. EML juhatuse liige Lasse Lehis uurib tabeli maksude poolt ja püüab ära arvata, mis nende numbrite taga võiks olla. EML juhatuse liige Martin Huberg võtab koalitsioonilepingu lähemalt ette ja vaatab, mida põnevat üldsuse meeleheaks lubatakse. Ülevaate põhjal tuleb nentida, et lootus, et midagi väga sisuliselt ja oluliselt paremuse poole muutub, on naiivne.

EML jurist Hiie Marrandi tutvustab reklaamimaksu teemalisi kohtuvaidlusi. Esimene kohtuasi puudutas reklaami ja mittemaksustatava teabe eristamist ning ilmnes, et ei Tallinna Linnavolikogu määrus ega reklaamiseadus ei täpsusta asjassepuutuvaid mõisteid. Riigikohtu lahend oli ettevõtjale soodne, kuid menetluses on veel teinegi kaasus, kus grupp ärksaid ettevõtjaid on ajanud oma asja nii kaugele, et reklaamimaksu ähvardab koguni põhiseadusega vastuolus olevaks tunnistamine. MaksuMaksja tutvustab ka Eesti Mittetulundusühingute ja Sihtasutuste Liidu kokku pandud ettepanekuid tulumaksuseaduse muutmiseks nii, et seadus ei ahistaks vabaühenduste pidamist — muudatuste eesmärk on soodustada vabatahtlikku tööd ja annetamist ning vähendada bürokraatiat.

Toimetuse valikul avaldatud värskete artiklitega saab tutvuda EML kodulehel. Ülejäänud artiklid avaldatakse sealsamas aasta pärast ajakirja ilmumisest paberkandjal.